Ugandai adóhatóság látogatása – Budapest, 2017

 

Ugandai adóhatóság látogatása

2017. október 16-19-e között az ugandai adóhatóság képviselői látogatást tettek hazánkban. A szakmai delegáció látogatásának célja a magyar jövedéki adórendszer sajátosságainak és a zárjegy rendszer gyakorlati működésének megismerése volt. Ugandában kormányzati célként tűzték ki ugyanis a jövedéki rendszer fejlesztését és ennek keretében a jövedéki termékek adóügyi jelzés útján való nyomon követési lehetőségének megteremtését. A delegációt a zárjegyek magyarországi gyártásáért felelős szervezete, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. fogadta és biztosította számukra a gyártási folyamat bemutatásán túl a dohánypiac hatósági és felügyeleti szerveinek, valamint a magyar dohányszabályozás legfőbb ismérveinek megismerését is.

A delegációt a három napos szakmai program második napján látta vendégül a dohánypiac független, koordináló feladatkört betöltő szereplője, az ND Nonprofit Zrt. Dr. Esküdt Gábor vezérigazgató az ND Nonprofit Zrt. szervezetét bemutató prezentációban tájékoztatta az érdeklődőket a magyar dohánypiac 2013 júliusát megelőző állapotáról, a hazai dohány-kiskereskedelmi rendszer átalakulásáról, valamint a megváltozott szabályozási környezet működéséről és előnyeiről. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a dohánypiac zárt rendszerben működik, ami mind a gazdasági, mind a hatósági és egyéb felügyeleti szereplők számára átlátható, ellenőrizhető és nyomonkövethető. Ez a fogyasztói oldal számára állandóságot, és biztonságos elérést jelent, amely az évek óta EU átlag alatt maradó feketepiaci termékarány csökkenését is támogatja.

A látogatókat különösen érdekelte az a dohánytermékek forgalmazását támogató, valamint a kiskereskedelmi értékesítés teljes forgalmi adatait szolgáltató informatikai rendszerek működése, az információáramlás irányai, az adatszolgáltatás szereplői és a kinyerhető adatok köre. Dr. Esküdt Gábor elmondta, hogy az ND Nonprofit Zrt. által kiépített, fejlesztett és működtetett informatikai és kommunikációs háttér segítségével jelenleg teljesen problémamentes a kapcsolattartás a gazdasági szereplők és a különböző hatóságok irányába egyaránt. Az ND Nonprofit Zrt. működésének jellege a fennállása óta jelentősen eltolódott a dohányfelügyeleti tevékenység irányába és a jövőben még tovább bővülhetnek a feladatkörei és hatáskörei, amelyhez szorosan kapcsolódik az uniós előírások alapján kötelező nyomonkövetési feladatok ellátása is. A jelenleg fennálló informatikai rendszerek továbbfejlesztésével még pontosabb képet kaphatunk a dohánytermékek életútját illetően, hiszen a gyártástól, importálástól kezdve egészen a kiskereskedelemben történő értékesítésig egyazon adatközpontban rendelkezésre állna az egyes egyedi termékek teljes életútja.

Az ND Nonprofit Zrt.-nél tett látogatást követően, a delegáció tagjai megismerhették a zárjegyek tervezési, gyártási és logisztikai folyamatát az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nél. Külön köszönetünket szeretnénk tolmácsolni továbbá a Zwack Unicum Nyrt. vezetőinek és munkatársainak. Spontán szervezést követően segítőkész hozzáállásuk a dunaharaszti üzemükben lehetővé tette a delegáció tagjai számára – kérésüknek eleget téve – a zárjegyfelhelyezés folyamatának megtekintését.

A látogatók köszönetüket fejezték ki a tartalmasan eltöltött szakmai programért, amely lehetővé tette számukra, hogy teljes képet kapjanak egy gördülékenyen működő, szabályozott, állandó kontroll alatt álló, nyomonkövetett piac működéséről.