16/2020. Tájékoztatás közelgő határidőről és azzal kapcsolatos dohánybolti feladatokról
16/2020. Tájékoztatás közelgő határidőről és azzal kapcsolatos dohánybolti feladatokról

Közlemény 16/2020 

 

Tisztelt Koncesszió Jogosult, Tisztelt Koncessziót Gyakorló, Tisztelt Kijelölt!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jövedéki törvény) 2020. július 1. napján hatályba lépő rendelkezései következtében az alábbiakban felsorolt termékek 2020. július 1. napjától kezdve zárjegyköteles termékekké válnak, és így kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett áron értékesíthetőek:

- töltőfolyadék (nikotintartalmú és nikotinmentes folyadékok),

- füst nélküli dohánytermék (pl.: rágódohány, tüsszentésre szolgáló dohány),

- új dohánytermék kategória (pl.: hevített dohánytermékek, mint például a HEETs-ek),

- dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék (pl.: nikotinpárna).

A zárjeggyel ellátott termékek a jelenleg szabadáras termékektől eltérő vonalkóddal kerülnek forgalomba.

A  fentiekben felsorolt termékek ugyanakkor 2020. augusztus 31-ig zárjegy nélkül is beszállíthatóak a nemzeti dohányboltokba és ott korlátlan ideig forgalmazhatóak, hasonlóan a 2020. július 1. napján a nemzeti dohányboltokban még készleten lévő zárjegy nélküli, ÁFÁ-s szabadáras termékekhez, DE EZEK A ZÁRJEGY NÉLKÜLI TERMÉKEK 2020. július 1. napjától MÁR CSAK A NAV ÁLTAL KÖZZÉTETT ÁRON ÉRTÉKESÍTHETŐK!!! Ezek a zárjegy nélküli termékek továbbra is ÁFÁ-sak, de NEM szabadáras termékek.

Tekintettel arra, hogy a Jövedéki törvény 2020. július 1. napi hatályba lépést ír elő, így a dohányboltokban működő kiskereskedelmi szoftverek ezen új árközzétételes termékekre már 2020. június 30-án megkapják a NAV által közzétételre kerülő, kötelezően alkalmazandó árakat, melyek másnap, július 1. napján életbe lépnek a szoftverekben. Emellett természetesen a NAV honlapján más árközzétételes termékekhez hasonlóan is publikálásra kerülnek ugyanezen árak, így a szoftver működése Önök által is ellenőrizhetővé válik.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a fentiek értelmében, azon termékek esetén, amelyekhez nem kerül ár közzétételre, azokat a dohányboltok 2020. július 1. után nem értékesíthetik (ilyenek lehetnek a már nem működő forgalmazók még a dohánybolt készletében megtalálható termékei, illetve a még működő forgalmazók termékei, melyekre vonatkozóan a forgalmazó elmulasztja esetlegesen az ND rendszerben történő termék- és/vagy ár regisztrációt).

A készletnyilvántartó szoftverek csak az ND cikkszámmal ellátott árközzététel köteles termékek árait tudják automatikusan hozzárendelni a termékhez a következők szerint:

  • ÁFÁ-s, árközzététel köteles termékek (2020. július 1. napjától)

Az érintett termékek a 105-ös cikkcsoportba kerülnek, illetve a jogszabály alapján továbbra is ÁFA-s termékek maradnak („C” kasszagyűjtő), azonban az ár nem módosítható – azaz nem szabadárasak - 2020. július 1-től. Az érintett termékek ártípusa „N”.

  • zárjeggyel ellátott és ezáltal árközzététel köteles valamennyi termék (2020. július 1. napjától és már azt megelőzően)

Az érintett termékek a 100-104-es cikkcsoportokba kerülnek, „D” azaz jövedéki kasszagyűjtős termékek. Az érintett termékek ártípusa „Z”.

Az ND cikkszámmal nem rendelkező ÁFÁ-s árközzététel köteles termékeket minden esetben át kell készletezni az azonos vonalkóddal rendelkező ND cikkszám alá. A készletnyilvántartó szoftverek egyedi működése miatt kérjük, hogy az átsorolás módjával – mivel lehetséges például, hogy ez automatikusan megtörténik – kapcsolatosan egyeztessen szoftvergyártójával! Az érintett termékek ND cikkszám alá történő átsorolásával  biztosítható az árközzétételi áron történő értékesítés.

Annak érdekében, hogy az ND cikkszámmal jelenleg nem rendelkező érintett termékek is bekerüljenek a rendszerünkbe, - ezáltal is segítve az Önök munkáját - kérjük Önöket, hogy a 2020. július 1. napjától árközzétételre kötelezett termékek közül az ND cikkszámmal nem rendelkező termékek – például a nikotinmentes folyadékok, nikotinpárnák – beszállítóiról adjanak tájékoztatást részünkre a keszletforgalom@nemzetidohany.hu elérhetőségen annak érdekében, hogy felvehessük a beszállítóval a kapcsolatot és tájékoztassuk jogszabályi kötelezettségéről.

2020. Július 1. napjától azon árközzétételre kötelezett termékek, melyek nem rendelkezek ND cikkszámmal illetve árközzétételi árral, nem értékesíthetőek a dohányboltokban.

Társaságunk jogszabályi kötelezettsége a Jövedéki törvény módosításához kapcsolódó árközzététel biztosítása, melyhez szükséges minden minősített készletnyilvántartó szoftvert módosítani. A szoftverfejlesztések jelenleg folyamatban vannak és 2020. június 29. napjáig tartanak. A dohánybolti szoftverek frissítése hamarosan megkezdődik.

Kérjük, hogy a minősített szoftvergyártó által jelzett időpontban a szoftverfrissítést minden esetben végezzék el, biztosítva ezáltal, hogy az Önök dohányboltjában is a jogszabályoknak megfeleljen az árközzétételes termékek eladási ára. A nemzeti dohányboltok felelőssége a jogszabály által árközzétételre kötelezett termékek NAV által közzétett áron történő értékesítése, melyhez a készletnyilvántartó szoftverek segítséget nyújtanak. Amennyiben nem kerül sor 2020. július 1. napjáig a készletnyilvántartó szoftver frissítésére, akkor az Önök szoftvere nem fogja az új árközzétételre kötelezett termékek árait megfelelően kezelni, mely az illetékes hatóság részéről szankciót vonhat maga után.

Amennyiben az érintett termékek árainak kezelésében 2020. július 1. után hibát tapasztalnak kérjük, vegyék fel a kapcsolatot minősített szoftvergyártójukkal, illetve ha a probléma nem kerül megoldásra, akkor jelezzék azt a keszletforgalom@nemzetidohany.hu elérhetőségen!

Végezetül tájékoztatjuk Önöket, hogy a folyamatos készletellenőrzéseink tapasztalata alapján, a járványügyi helyzet idején megnövekedett a pontatlan és mínuszos készletek mennyisége, ezáltal az érintett dohányboltok egy része nem a valós készleteket küldi rendszerünkbe.

Felhívjuk figyelmüket, hogy mind az esetleges visszáruk, mind a tervezett selejtezések, illetve a napi készletkezelés szempontjából elengedhetetlenek a valós készletek, azaz a megfelelő készletvezetés, ezért kérjük, hogy a lehető legrövidebb időn belül végezzenek teljes leltárt, amennyiben van negatív készletük, amelyet a kiskereskedelmi szoftverek minden nap kijeleznek Önöknek.

Együttműködésüket köszönjük!

Budapest, 2020. június 5.

Üdvözlettel:

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság