17/2020. Tájékoztatás mentolos cigaretta és cigarettadohányról
17/2020. Tájékoztatás mentolos cigaretta és cigarettadohányról

 

Közlemény 17/2020 

Tisztelt Partnereink!

 I.

Ahogyan arról már korábban a 12/2020. sz. valamint 13/2020. sz. Közleményünkben tájékoztattuk Önöket, a hatályos jogszabályi előírások alapján 2020. május 20. napját követően érvénybe lépett az érintett termékek ízesítésére vonatkozó tilalom.

A dohányboltok kötelező adatszolgáltatása alapján folyamatosan vizsgáljuk a mentol ízesítésű cigaretta és cigarettadohány értékesítését. A vizsgálat alapján megállapítottuk, hogy 2020. május 20.-át követően 34,7 mFt értékben csaknem 1000 dohányboltban még történt értékesítés.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket, hogy a mentol felirattal ellátott cigaretta és cigarettadohány nem értékesíthető 2020. május 20. napját követően.

II.

Fentieken túlmenően, konkrét ügy kapcsán sajnálatos módon olyan információk is tudomásunkra jutottak, melyek szerint bizonyos, hogy egyes dohánytermékek a tilalom ellenére mentolt tartalmazhatnak úgy, hogy erre utaló jelzés a csomagoláson nem jelenik meg.  Az illetékes hatóság ez ügyben már vizsgálatot indított.

Kérjük, hogy amennyiben Önökhöz ilyen jellegű panasz érkezik, – tekintettel arra, hogy a termék jellegzetes ízesítéssel történő forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére – forduljanak a hatáskörrel rendelkező fogyasztóvédelmi hatósághoz vagy közvetlenül a termék gyártójához. Kérjük, hogy Társaságunkhoz ne címezzenek megkereséseket ezzel kapcsolatban, mert hatáskör hiányában nincs lehetőségünk közvetlen intézkedéseket tenni.

 

Üdvözlettel:

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság