18/2020. Ismételt tájékoztatás közelgő határidőről és azzal kapcsolatos dohánybolti feladatokról
18/2020. Ismételt tájékoztatás közelgő határidőről és azzal kapcsolatos dohánybolti feladatokról

 

Közlemény 18/2020 

 

Tisztelt Koncesszió Jogosult, Tisztelt Koncessziót Gyakorló, Tisztelt Kijelölt!

 

Összhangban a 16/2020. Közleményünkben foglaltakkal ezúton tájékoztatjuk Önöket hogy 2020. június 24. napján kihirdetésre került a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatók nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási kötelezettségéről, valamint a dohánytermékek árbejelentésének és árközzétételének részletes szabályairól szóló 406/2016. (XII. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló 300/2020. (VI. 24.) Korm. rendelet, melynek rendelkezései a kihirdetést követő napon, azaz a mai naptól hatályba lépnek.

 

A változások szerint az ND Nonprofit Zrt-nél regisztrációköteles termékek és az adatszolgáltatásra kötelezett termékek köre bővült az alábbiakkal, így ezek a termékek sem értékesíthetőek a továbbiakban ND cikkszám nélkül:

-    füst nélküli dohánytermékek (rágódohány, tüsszentésre szolgáló dohány),

-    új dohánytermék-kategória (hevítésre szánt dohánytermékek, pl. Heets-ek), amely most nevesítve került beépítésre,

-     elektronikus cigaretta és dohányzást imitáló elektronikus eszköz,

-    nikotinmentes utántöltő flakon,

-    dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék,

-    új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékei.

               

Figyelemmel a Jöt. rendelkezéseire, 2020. július 1. napjától kezdve zárjegyköteles termékekké válnak, és így kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közzétett áron értékesíthetőek a jövőben az alábbi termékek is:

-    töltőfolyadék (nikotintartalmú és nikotinmentes folyadékok),

-    füst nélküli dohánytermék (pl.: rágódohány, tüsszentésre szolgáló dohány),

-    új dohánytermék kategória (pl.: hevített dohánytermékek, mint például a HEETs-ek),

-    dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék (pl.: nikotinpárna).

A  felsorolt zárjegyköteles, de jelenleg még zárjegy nélküli termékek 2020. augusztus 31-ig is beszállíthatóak a nemzeti dohányboltokba és ott korlátlan ideig forgalmazhatóak, hasonlóan a 2020. július 1. napján a nemzeti dohányboltokban még készleten lévő zárjegy nélküli, ÁFÁ-s szabadáras termékekhez, DE EZEK A ZÁRJEGY NÉLKÜLI TERMÉKEK 2020. július 1. napjától MÁR CSAK A NAV ÁLTAL KÖZZÉTETT ÁRON ÉRTÉKESÍTHETŐK!!! Ezek a zárjegy nélküli termékek továbbra is ÁFÁ-sak, de NEM szabadáras termékek.

Kérjük, hogy a minősített szoftvergyártó által jelzett időpontban a szoftverfrissítést minden esetben végezzék el, amennyiben nem kerül sor 2020. július 1. napjáig a készletnyilvántartó szoftver frissítésére, akkor az Önök szoftvere nem fogja az új árközzétételre kötelezett termékek árait megfelelően kezelni, mely az illetékes hatóság részéről szankciót vonhat maga után.

Amennyiben szoftvergyártójuk még nem vette fel Önökkel a kapcsolatot a szoftver frissítés miatt, úgy haladéktalanul keressék meg őket!

Annak érdekében, hogy az ND cikkszámmal jelenleg nem rendelkező, adatszolgáltatásra kötelezett termékek is – például a nikotinmentes folyadékok, nikotinpárnák, eszközök, kiegészítő termékek stb. – bekerüljenek a rendszerünkbe, kérjük Önöket, hogy adjanak tájékoztatást részünkre a keszletforgalom@nemzetidohany.hu elérhetőségen.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az ND cikkszámmal nem rendelkező termékekhez a készletnyilvántartó szoftverek  nem tudnak árat rögzíteni, így ezek július 1. napjától nem értékesíthetőek.

Fentiekkel kapcsolatban részletesebb tájékoztatást a 16/2020. Közleményünkben találhat. 

Együttműködésüket köszönjük!

 

Üdvözlettel:

 

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság