2/2020. COVID-19
2/2020. COVID-19

Közlemény 2/2020

Tisztelt Partnereink!

RENDKÍVÜLI! Az Operatív Törzs ma délutáni tájékoztatása alapján a Nemzeti Dohányboltokat nem érinti a 15.00 óráig előírt nyitvatartás, ezt az információt vártuk tájékoztatásunk kibocsátásáig. Kérem, hogy részletesen a hamarosan megjelenő végrehajtási rendeletből tájékozódjanak!  

Megköszönve a Társaságunk felé intézett kérdéseiket a koronavírus által okozott járványügyi helyzettel kapcsolatban, ezúton tájékoztatom Önöket arról, hogy Társaságunk folyamatosan figyelemmel kíséri a hazai és külföldi eseményeket, kapcsolatot tart az illetékes minisztériummal, mint koncesszióba-adóval, az Országos Dohányboltellátó Kft-vel és a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségével is.

Tekintettel arra, hogy a koncessziós szerződés alapján az ellátottságot folyamatosan biztosítani szükséges – lévén a nemzeti dohányboltok a magyarországi kiskereskedelmi alapellátás részei –, így folyamatosan igyekszünk tájékoztatásunkkal segíteni Önöket abban, hogy ezen feladatuknak eleget tudjanak tenni.

Megértésünkről biztosítva, és segítő szándékunkat kifejezve szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy minden olyan kiszolgálási módot támogatunk, és javasolunk, amellyel a lehető legnagyobb védelem nyújtható az érintett munkavállalók és a vásárlók részére. A Társaságunkhoz Önöktől beérkezett javaslatokat ezúton széles körben megosztjuk, segítve ezzel is munkájukat; így például támogatjuk az alábbi megoldásokat:  

  • a kellő távolság megtartásának kérése a vásárlóktól,
  • a kiszolgálótérben az egyszerre jelen levő személyek számának korlátozása,
  • az eladótér és a vásárlói tér fizikai leválasztása (akár fólia, akár plexi üveg segítségével),
  • az ajtón, ablakon keresztül történő értékesítés,
  • a készpénzforgalom csökkentése.

Tájékoztatom Önöket, hogy a jelenlegi állapot szerint a fertőzéssel leginkább érintett Olaszországban és Spanyolországban, vagy Ausztriában, ahol szintén trafikrendszer működik – és ahol már az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon, valamint a benzinkutakon és a dohányboltokon kívül minden egyéb üzletet bezártak – a dohánybolti ellátás folyamatos. Így ameddig olyan rendkívüli intézkedés vagy körülmény nem következik be, amikor is a dohányboltok bezárásra kerülnek, addig az időpontig a trafikoknak a központi intézkedéseket is szem előtt tartva biztosítani kell a folyamatos nyitvatartást, melyhez szükséges felelős döntést helyi szinten kell meghozni az ellátás biztosítása és az alkalmazottak védelme érdekében.

Kérjük Önöket, hogy amennyiben ellátási kötelezettségüknek a kialakult járványügyi helyzetből adódóan nem tudnak eleget tenni, úgy annak okáról, a település nevének, a dohánybolt pontos címének és a koncessziós szerződés számának megadásával azonnal tájékoztatni szíveskedjenek az ellenorzes@nemzetidohany.hu e-mail címen. A legvégső állapotig törekedni szükséges az ellátási feladatok biztosítására. Amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy az ellátás lehetetlenné válik, (bízva azonban abban, hogy erre nem kerül sor), úgy Társaságunk minden ilyen eset kapcsán – figyelembe véve valamennyi körülményt – egyedileg, a dohányboltok érdekeit is szem előtt tartva mérlegelni fogja az ügyet és ennek megfelelő méltányos döntések meghozatalára fog törekedni az ellátási kötelezettség megszegése esetére kikötött kötbér megfizetésére vonatkozóan.

Arra kérjük Önöket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az általunk megküldött leveleket, akár e-mail postafiókjukban, akár a Társaságunk honlapján és tájékozódjanak az abban foglaltakról.

A koronavírus fertőzés elleni védekezés a dohányboltokban is nagyon fontos, így kérjük kövessék és tartsák be a megadott higiéniai előírásokat a vásárlók és önmaguk biztonsága érdekében, így fokozottan ügyeljenek:

  • a munkavállalók a rendszeres és alapos kézmosásra és fertőtlenítésre;
  • az ajtókilincsek és illemhelyek napi többszöri fertőtlenítésére;
  • az üzlethelyiség levegőjének gyakori cserélésére szellőztetéssel;
  • munkavállalók számára védőeszköz, fertőtlenítőszer biztosítására.

Társaságunk munkatársai felmerülő kérdéseik esetén kizárólag telefonos elérhetőségeinken továbbra is állnak szíves rendelkezésükre, mivel a dohányboltok helyszíni ellenőrzései és a személyes ügyfél fogadási tevékenységünket határozatlan időre felfüggesztettük.

Egyúttal kérjük szíves türelmüket a már feltett kérdések megválaszolásával és a hívások fogadásával kapcsolatban, tekintettel munkatársaink és a telefonvonalak terheltségére.

Remélem, tájékoztatónkkal segítségükre lehettünk!

Kérjük, vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Üdvözlettel:

 

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság