20/2020. JTI Hungary Zrt. dohánytermékeit érintő fogyasztóvédelmi intézkedések
20/2020. JTI Hungary Zrt. dohánytermékeit érintő fogyasztóvédelmi intézkedések

Közlemény 20/2020.

Tisztelt Partnereink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy dohánypiaci szereplő bejelentése alapján tudomásunkra jutott információk szerint a JTI Hungary Zrt-vel szemben dohánytermékek csomagolását érintő fogyasztóvédelmi hatósági eljárás van folyamatban. Az eljárás lényege – egyetlen mondatban – abban foglalható össze, hogy a JTI Hungary Zrt. több, a lenti táblázatban szereplő terméket csak ún. egységes, márkajelzések nélküli csomagolásban hozhatott volna forgalomba, mely kötelezettségét a JTI Hungary Zrt. a hatóságok szerint megszegte.

 

Társaságunk – szem előtt tartva a dohánytermék-kiskereskedelmi egységek érdekeit – az ügyben többször is egyeztetett az illetékességgel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályával és a tényállások teljes körű átláthatósága érdekében kérte az egységes csomagolásra vonatkozó kötelezettség megsértésével érintett dohánytermékekre vonatkozó határozatok megismerhetőségét. Tekintettel arra, hogy a határozatok egyedüli kötelezettjeként a jogsértő vállalkozás szerepel, ezért Társaságunk hivatalos állásfoglalást kért Budapest Főváros Kormányhivatalától az abban foglaltak értelmezésével kapcsolatban, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft-vel (a továbbiakban: ODBE Kft.) is egyeztetést folytatott.

Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályának döntése alapján a JTI Hungary Zrt. a határozatok átvételétől számított 5 napon belül az érintett jogsértő dohánytermékek esetében köteles beszüntetni a beszállítást az ODBE Kft. felé, valamint legkésőbb 20 napon belül beszüntetni a beszállítást a dohánytermék-kiskereskedők raktáraiba, továbbá megtenni az előbbi beszállítások beszüntetése érdekében szükséges forgalmazói intézkedéseket.

A JTI Hungary Zrt. tájékoztatta az ODBE Kft-t a fogyasztóvédelmi határozatok tartalmáról és azok alapján az érintett termékek forgalmazásának beszüntetésére vonatkozó határidőkről, melyek az alábbiak:

 

Termék

Utolsó beszállítási nap az ODBE Kft. raktáraiba

  Utolsó kiszállítási nap       dohánytermék-kiskereskedő részére

LD XS-Line Blue

2020. szeptember 25.

 2020. október 12.

LD XS-Line Amber

2020. október 7.

 2020. október 22.

LD XS-Line Pink

2020. október 7.  2020. október 22.

LD XS-Line Green

2020. október 7.  2020. október 22.

 

Fentiek alapján az ODBE Kft. tájékoztatta Társaságunkat, hogy a határozatokban érintett dohánytermékeket kizárólag a fent megjelölt „utolsó beszállítási napig” veszi át a JTI Hungary Zrt-től, illetve a már beraktározott termékeket kizárólag az „utolsó kiszállítási napig” (táblázat utolsó oszlopa szerint) értékesíti tovább és szállítja ki a dohánytermék-kiskereskedők részére.

Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályának állásfoglalás kérésünkre adott válasza alapján számunkra az a következtetés vonható le, hogy ameddig a beszállítások még jogszerűen megtörténhetnek a dohánytermék-kiskereskedők felé, addig a Nemzeti Dohányboltok érintett termékekből a fogyasztók felé történő értékesítése sem tekinthető jogsértőnek. Tájékoztatásuk szerint határozataikban olyan határidőket tűztek a JTI Hungary Zrt. részére, amelyek biztosítani tudják azt, hogy a dohánytermék-kiskereskedők az érintett dohánytermékek jogsértő jellegéről időben tudomást szerezzenek és ennek alapján tudják további beszerzéseiket alakítani.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a fentiek alapján javasolt elkerülni a beszállítási időn belül még beszerezhető termékek túlkészletezését, amely problémát jelenthet az esetleges későbbi fogyasztóvédelmi ellenőrzések során, figyelemmel arra, hogy most már a kiskereskedők is tudnak az érintett termékek jogsértő jellegéről.

Célszerűnek az mutatkozik inkább, ha az egységes csomagolásra vonatkozó kötelezettség megsértésével érintett dohánytermék-készletek mihamarabbi értékesítésére, mintsem további készlethalmozásra irányul törekvés.

Felmerülő kérdéseik esetén kérjük, forduljanak az illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz.

 

Budapest, 2020. szeptember 24.

 

Üdvözlettel:

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság