5/2021.COVID-19
5/2021.COVID-19

Közlemény 5/2021

 

 

Tisztelt Dohánytermék-Kiskereskedő Partnerünk!

 

Ahogy azt 2021. március 5-én küldött közleményünkben jeleztük, Társaságunk figyelemmel kíséri a járványügyi helyzettel összefüggő kormányzati intézkedéseket, és soron kívüli tájékoztatást ad minden olyan változásról, amely a Nemzeti Dohányboltok működésére hatással van.

2021. április 6-án megjelent a Magyar Közlöny 58. száma, amelyben közzétették, hogy mivel beadták a kettőmillió-ötszázezredik COVID-19 védőoltás első dózisát, hatályba lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata. Az enyhítés első körében 2021. április 7-től a 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet 2. alcíme, 3. alcíme, 13. §-a és 14. §-a lépett életbe. 

Az alábbiakban a jogszabálynak csak azon elemeit emeljük ki, amelyek érintik a Nemzeti Dohányboltok működését.

  • Kijárási tilalom van érvényben este 22 óra és reggel 5 óra közötti időszakban.
  • Az üzletek nyitva tartása reggel 5 óra és este 21.30 óra közötti időszakban lehetséges.
  • A 10 m2-nél kisebb vásárlóterű üzletben a vásárlótérben az ott foglalkoztatotton kívül egyidőben 1 vásárló tartózkodhat. A 10m2-et meghaladó vásárlóterű üzletben a vásárlótérben az ott foglalkoztatotton kívül egy időben átlagosan 10 m2-enként 1 vásárló tartózkodhat. Ha a vásárlótér nem egész szám, a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefele kell kerekíteni. A számítás eredményeként a nyitvatartási idő mellé ki kell függesztenie az üzlet üzemeltetőjének, illetve az üzletvezetőnek, hogy az adott üzletben (vásárlótérben) egyszerre hány fő vásárló tartózkodhat.
  • Az üzlet előtt történő várakozás során az üzlet üzemeltetőjének, illetve az üzletvezetőnek biztosítania kell a másfél méteres távolságtartást, az üzletben a kézfertőtlenítés lehetőségét, az üzlet vásárlóterében a felületek folyamatos fertőtlenítését.
  • A vásárlótérben egyidőben tartózkodó vásárlók számánál nem kell figyelembe venni a 65. év feletti személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét.

 A fenti tájékoztatóban a Nemzeti Dohányboltokra (is) vonatkozó, hatályos jogszabályi változásokat foglaltuk össze, amennyiben további kérdései lennének, olvassa el a jogszabályt vagy érdeklődjön a rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzésére megjelölt hatóságnál.

Társaságunk a jövőben is folyamatosan figyeli a járványügyi helyzettel összefüggő kormányzati intézkedéseket. Ahogy azt már megszokhatták tőlünk, a Nemzeti Dohányboltok működését érintő esetleges változásokról a továbbiakban is soron kívül tájékoztatjuk majd Önöket.

Kérjük, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében a szükséges óvintézkedéseket továbbra is tegyék meg. A jelenlegi járványügyi helyzetben továbbra is fokozottan vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

 

Budapest, 2021. április 07.

 

Üdvözlettel:

 

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság