9/2021.COVID-19
9/2021.COVID-19

Közlemény 9/2021

 

Tisztelt Dohánytermék-Kiskereskedő Partnerünk!

Ahogy azt már megszokhatták, az ND Nonprofit Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzettel összefüggő kormányzati intézkedéseket, és soron kívüli tájékoztatást ad minden olyan változásról, amely a Nemzeti Dohányboltok működésére hatással van.

A 2021. április 30-án megjelent Magyar Közlöny 74. számában közzétették a belügyminiszter 3/2021. (IV. 30.) BM határozatát a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet hatálybalépéséről.

A határozat megállapította, hogy a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja, mint hatálybalépési feltétel 2021. április 30. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a  veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet hatálybalépésének naptári napja 2021. május 1-je, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozata kapcsán a sportrendezvényekre vonatkozó egyes szabályokról szóló 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet hatálybalépésének naptári napja 2021. május 1-je.

Az alábbiakban a jogszabály azon elemeit emeljük ki, amelyek a Nemzeti Dohányboltok működését érintik.

Kijárási tilalom van érvényben éjfél és reggel 5 óra közötti időszakban.

Az üzletek nyitva tartása reggel 5 óra és este 11 óra közötti időszakban lehetséges.

Továbbra is érvényben lévő előírások az alábbiak:

  • Kötelező a maszk viselése.
  • A 10 m2-nél kisebb vásárlóterű üzletben a vásárlótérben az ott foglalkoztatotton kívül egyidőben 1 vásárló tartózkodhat. A 10m2-et meghaladó vásárlóterű üzletben a vásárlótérben az ott foglalkoztatotton kívül egy időben átlagosan 10 m2-enként 1 vásárló tartózkodhat. Ha a vásárlótér nem egész szám, a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefele kell kerekíteni. A számítás eredményeként a nyitvatartási idő mellé ki kell függesztenie az üzlet üzemeltetőjének, illetve az üzletvezetőnek, hogy az adott üzletben (vásárlótérben) egyszerre hány fő vásárló tartózkodhat.
  • Az üzlet előtt történő várakozás során az üzlet üzemeltetőjének, illetve az üzletvezetőnek biztosítania kell a másfél méteres távolságtartást, az üzletben a kézfertőtlenítés lehetőségét, az üzlet vásárlóterében a felületek folyamatos fertőtlenítését.
  • A vásárlótérben egyidőben tartózkodó vásárlók számánál nem kell figyelembe venni a 65. év feletti személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét.

A fenti tájékoztatóban a Nemzeti Dohányboltokra (is) vonatkozó, hatályos jogszabályi változásokat foglaltuk össze, amennyiben további kérdései lennének, olvassa el a jogszabályt vagy érdeklődjön a rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzésére megjelölt hatóságnál.

Társaságunk a jövőben is folyamatosan figyeli a járványügyi helyzettel összefüggő kormányzati intézkedéseket. Ahogy azt már megszokhatták tőlünk, a Nemzeti Dohányboltok működését érintő esetleges változásokról a továbbiakban is soron kívül tájékoztatjuk majd Önöket.

Kérjük, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében a szükséges óvintézkedéseket továbbra is tegyék meg. A jelenlegi járványügyi helyzetben továbbra is fokozottan vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

 

Budapest, 2021. május 3.

 

Üdvözlettel:

 

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság