Árbejelentéssel kapcsolatos tájékoztató
Árbejelentéssel kapcsolatos tájékoztató

Tisztelt Ügyfelünk!

 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (a továbbiakban: SZTFH) a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény 4. § (3) bekezdés k) pontjában foglalt feladatkörében eljárva tájékoztatja Önt, hogy a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 23/2021. (VI. 1.) ITM rendelet alapján ez évben több hosszú hétvége lesz. Az árbejelentési és árközzétételi kötelezettség teljesítése kapcsán különösen fontos a munkarend alakulásának figyelembe vétele.

2022. január 1-jétől változott a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény, illetve hatályba lépett a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási kötelezettségről, valamint a dohánygyártmányok árbejelentésének és árközzétételének részletes szabályairól szóló 22/2021. (XII. 28.) SZTFH rendelet. Ezek alapján a dohánygyártmányok tekintetében alkalmazandó kiskereskedelmi eladási árak az SZTFH által kerülnek közzétételre (www.sztfh.hu).

 

Az árközzétételi kötelezettségre az alábbi szabályok vonatkoznak:

-          Az SZTFH által közzétett árak érvénybe lépésének napja – függetlenül attól, hogy az esetleg munkaszüneti nap – hétfő vagy csütörtök lehet.

-          A kiskereskedelmi eladási árakat az ár érvénybe lépésének napját megelőző munkanapon 12 órától teszi közzé az SZTFH.

-          A termékregisztrátorok árbejelentést az SZTFH felé az új kiskereskedelmi eladási ár hatálybalépési napját megelőző harmadik munkanapon délelőtt 10 óráig tehetnek.

-          Az SZTFH az érintett termékek kiskereskedelmi eladási árát az Országos Dohányboltellátó Kft. részére az új ár hatálybalépési napját megelőző második munkanapon 12 órától teszi hozzáférhetővé.

-          Az SZTFH az érintett termékek kiskereskedelmi eladási árát a dohánytermék-kiskereskedők részére az új ár hatálybalépési napját megelőző munkanapon 0 órától teszi hozzáférhetővé.

Annak érdekében, hogy az árközzétételi kötelezettség teljesítése a megváltozott munkarenddel érintett hetek alatt is zökkenőmentesen és minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelően történjen, az  SZTFH segítségként elkészítette a 2022. évi naptárt. A naptárban feltüntetésre került, hogy mely napokon szükséges árbejelentést tenni ahhoz, hogy az árváltozással érintett termékek új kiskereskedelmi eladási árai a következő árváltozási napon hatályba lépjenek. A táblázat az árközzététel szempontjából irányadó adatokat tartalmazza.

 

Budapest, 2022. január 14.