Országos Dohányboltellátó Kft.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (a továbbiakban: Fdvtv.) hatálybalépését követően 2013. július 1. napjától gyökeresen átalakult a hazai dohánytermék-kiskereskedelmi értékesítési rendszer, melynek eredményeként hatékonyan megvalósult a fiatalkorúak védelme, továbbá a fogyasztók szakszerű és széleskörű termékpaletta biztosítása mellett történő kiszolgálása. Az új rendszer indulása óta eltelt időszak alatt a dohánytermék-kiskereskedők visszajelzései alapján érzékelhető volt, hogy szükségessé vált a hazai dohánytermék-kiskereskedelmi értékesítési rendszer finomhangolása. Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban ND Nonprofit Zrt.), szem előtt tartva a dohánytermék-kiskereskedők érdekeit, valamennyi beérkező javaslatot, annak megvizsgálását követően továbbított a jogalkotó felé megfontolásra. Ezen folyamat eredményeként került módosításra a 2014. év végén az Fdvtv., mely többek között figyelembe vette a dohánytermék-kiskereskedők azon számtalan panaszát, mely szerint a dohánytermék-nagykereskedők nem megfelelő mennyiségben, illetve időben, valamint kiszámíthatatlan szerződési feltételek mellett szállítják ki a dohánytermékeket, továbbá a dohánytermék-nagykereskedők általános szerződési feltételei szerinti polckép előírások lehetetlenné teszik a koncessziós szerződésben előírt versenysemleges és valamennyi hazai forgalomba hozott dohánytermék polcképi versenysemleges megjelenési kötelezettségét. 

A MAGYAR KÖZLÖNY 2014. december 23. napján megjelent 2014. évi 183. számában közzétett a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2014. évi XCV. törvény többek között érintette az Fdvtv.-t is, mely módosítás értelmében 2015. november 1. napjától központi dohányellátó hivatott a jövőben a dohánytermék-kiskereskedők dohánytermékkel történő ellátását biztosítani. A jogszabályi előírás alapján a központi dohányellátó valamennyi hazai dohánytermék-nagykereskedővel köteles szerződést kötni, így a dohánytermék-kiskereskedők megkülönböztetés és versenyhátrány nélkül szerezhetik be árukészletüket. A szakszerű elosztórendszernek köszönhetően a dohánytermék-kiskereskedők kizárólag olyan fajta és mennyiségű dohányterméket rendelhetnek meg, amelyet ténylegesen értékesíteni tudnak, beszerzéseikről tehát saját üzleti megfontolásaik, valamint forgalmi igényeik függvényében dönthetnek, ezáltal üzemeltetési költségeik is mérséklődhetnek. A dohánybolt tulajdonosok a Cash&Carry (továbbiakban: C+C)raktárakból a havi rendeléstől függetlenül, soron kívül is megvehetik a szükséges dohánytermékeket, amit az ODBE kifejezetten erre a célra fenntartott bankszámlaszámára (11735005-20578864) történő előreutalással tudnak rendezni. Emellett az Országos Dohányboltellátó Kft. lefejlesztette új applikációját, melynek segítségével könnyen, gyorsan, bárhol, bármikor leadhatják megrendeléseiket a dohánytermék kiskereskedők mobiltelefon vagy tablet segítségével.  Az Android Play-ből és az App Store-ból ingyenesen letölthető az alkalmazás, így Androidos és Apple készülékeken egyaránt használható, a belépéshez pedig az online felületen használt ügyfélazonosító és jelszó szükséges.

 

Az ellátó az ún. fordított árrés bevezetésével a kisebb forgalmat bonyolító dohánytermék-kiskereskedők részére nagyobb mértékű árrést biztosít. A nagyobb mértékű árrés az eddig nagyobb forgalmat bonyolítóknál lecsapódó profit terhére növeli a kisebb forgalmú dohányboltok bevételét növelve.

A dohánykiskereskedelmi-ellátási tevékenység folytatása céljából kötött koncessziós szerződés szerint a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat az Országos Dohányboltellátó Kft. (a továbbiakban: ODBE) (székhely: 6800 Hódmezővásárhely, Erzsébeti út 5/b.) látja el állami felügyelet mellett. A jogszabályi előírások értelmében az ODBE 2015. november 1. napjától köteles a dohánytermékeket – a dohánytermék-kiskereskedők folyamatos igénye, megrendelései, illetve az ellátás biztonsága megszervezésének szempontjaira figyelemmel – a dohánytermék-nagykereskedőktől megvásárolni (beszerezni), készleten tartani és raktározni, a dohánytermék-kiskereskedőknek értékesíteni és részükre kiszállítani, valamint a jogszabályban meghatározott feladatokat ellátni.

Tájékoztatjuk, hogy az ODBE működésével, a dohánytermékek megrendelésével, az ahhoz kapcsolódó online felületre való regisztrációval, valamint a CC raktárak elérhetőségével kapcsolatos bővebb információkat megtalálja a https://www.odbe.hu/ weboldalon.