Nyomonkövetés

Kijelölt tájékoztatás egyedi azonosító kód kibocsátásáról

A dohánytermék nyomonkövethetőségi rendszerének keretében 2019. május 20. napjától az EU-ban előállított, az uniós piacra vagy az unióbeli forgalomba hozatalra szánt cigaretta és cigarettadohány csomagolási egységet egyedi azonosítóval kell ellátni annak érdekében, hogy mozgásukról nyilvántartást lehessen vezetni.  Ez az egyedi azonosító és az EU által meghatározott nyomonkövethetőségi rendszer lehetővé teszi a dohánytermékeknek a gyártótól kezdve egészen a kiskereskedelmi egységig (dohányboltig) történő nyomonkövetését.

Az EU rendelet értelmében a dohánytermékek nyomonkövethetősége érdekében nemcsak a dohánytermékeknek kell egyedi azonosítókóddal rendelkezniük, hanem minden nemzeti dohányboltot üzemeltető vállalkozásnak, mint gazdasági szereplőnek és minden nemzeti dohányboltnak, mint létesítménynek is.

Az azonosító kódok kibocsátásához kérelmet, kell benyújtani az ND Nonprofit Zrt.-hez, – mint a Kormány által kijelölt Azonosítókibocsátónak – melynek alapján adatai rögzítésre kerülnek a Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Rendszerben (DAKIR) is. Az erre vonatkozó kérelmet ide kattintva tölthető le.

Az ND Nonprofit Zrt. kérelmére nyilvántartásba veszi az azonosítókódok iránti kérelmet valamint az ND Nonprofit Zrt. a koncessziós szerződés alapján kötelezően benyújtandó adatváltozási értesítőlap alapján elvégzi az EU rendelethez kapcsolódó módosítási bejelentési kötelezettséget is.

Vagyis amennyiben a dohányboltot üzemeltető vállalkozás és a dohánybolt adattartalmában változás következik be azt az adatváltozási bejelentőlapon kell bejelenteni az ND Nonprofit Zrt. részére, – mint a Kormány által kijelölt Azonosítókibocsátónak – melynek alapján a bejelentéssel érintett adatok rögzítésre/módosításra kerülnek a Dohánytermék Azonosító Kibocsátó Rendszerben (DAKIR) is. Az adatváltozás bejelentésére szolgáló adatlap ide kattintva érhető el.

Felhívjuk figyelmét, hogy 2019. május 20. napját követően az Országos Dohányboltellátó Kft.-től rendelni csak abban az esetben tud, ha az Ön vállalkozása rendelkezik ezen kódokkal.

Kérjük, hogy az Országos Dohányboltellátó Kft. elektronikus megrendelési felületén megtalálható azonosító kódokat ellenőrizni szíveskedjen!