Tájékoztatás

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény 15/F. §-a valamint, a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatók nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási kötelezettségéről, valamint a dohánytermékek árbejelentésének és árközzétételének részletes szabályairól szóló 406/2016. (XII.10.) Korm. rendelet előírja, hogy a dohánytermék-kiskereskedő a készletéről illetve annak forgalmáról adatszolgáltatási kötelezettséggel bír.

Az adatszolgáltatás minőségének biztosítása érdekében az ND Nonprofit Zrt. készletnyilvántartó minősítési rendszert működtet.

A dohánytermék-kiskereskedő online adatszolgáltatási kötelezettségének egy általa szabadon választott, de az ND Nonprofit Zrt. által minősített és regisztrált készletnyilvántartási kiskereskedelmi szoftver alkalmazása útján tesz eleget, mely szoftverek mindenkor aktuális listája megtalálható a oldalon.

A készletnyilvántartási kiskereskedelmi szoftver az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • kezeli az ND Nonprofit Zrt. központi törzsadatait különös tekintettel az ND Nonprofit Zrt. központi cikktörzsére és ártörzsére, – kiemelve az árváltozások megfelelő átvezetéseit – amely tartalmazza a fenti kormányrendeletben meghatározott termékcsoportok cikkeinek törzsadatait
  • a megadott szabályok szerint küld forgalmi-, egyéb készletmozgás és nyitókészlet információkat az ND Nonprofit Zrt. felé az ND Nonprofit Zrt. központi cikktörzsében nyilvántartott cikkekről
  • képes a kommunikáció megadott szabályok szerint paraméterezett alkalmazására
  • egyéb feltételek vizsgálatát nem végzi az ND Nonprofit Zrt., különösen nem vizsgálja, hogy a készletnyilvántartási kiskereskedelmi szoftver működése megfelel-e egyéb törvényi, hatósági (pl.: NAV) előírásoknak.

A kiskereskedelmi egységek feladatai:

  • készletek naprakész nyilvántartása,
  • forgalmi- és egyéb készletmozgás adatok – különös tekintettel a bevételezések és értékesítések – rögzítése a készletnyilvántartási kiskereskedelmi szoftverben,

az aktuális árak alkalmazása minden jövedéki dohánytermék esetében, azaz a megfelelő fogyasztói árakon történő értékesítés.