21/03/11
4/2021. Tájékoztatás leendő közzétételi kötelezettségről

Közlemény: 4/2021

Tisztelt Dohánytermék-Kiskereskedő Partnerünk!

Tájékoztatjuk, hogy az ND Nonprofit Zrt. – a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (a továbbiakban: Törvény) rendelkezéseinek megfelelően – a közeljövőben (várhatóan 2021. május elejétől) – tovább bővíti a dohányzás visszaszorításával és az egészségvédelemmel kapcsolatos tevékenységét, mellyel összefüggésben a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőire is feladat hárul. Levelünkben időben szeretnénk felhívni figyelmét e jövőbeli teendőre, egyben javasoljuk, hogy előzetesen készüljön fel, illetve vizsgálja meg üzlete adottságait és tájékozódjon a megoldási lehetőségekről, hogy az Ön számára legmegfelelőbbet választhassa és ennek megfelelően tudja teljesíteni kötelezettségét!

Röviden a jogszabályi háttérről:

A Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőinek kötelezettségeket ír elő a Törvény 2019. december 15-től hatályos módosítása, melynek 16/A §-a szerint:

 • dohánytermék-kiskereskedő köteles a dohányzás ártalmaival összefüggésben az alapvető tényekre vonatkozó felvilágosítást megadni a fogyasztók részére és
 • köteles a dohányboltban, valamint az elkülönített helyen az ND Nonprofit Zrt. által a Törvény 10/C. §-ban foglalt feladatainak ellátása során megküldött tájékoztatót kihelyezni vagy elektronikus eszköz útján megjeleníteni.

 

Az ND Nonprofit Zrt. a Törvény 10/C. §-a alapján dohányzás megelőzéshez és egészségvédelemhez kapcsolódóan az alábbi feladatokat látja el:

 • médiakampány szervezése, lebonyolítása, szakmai támogatása,
 • közösségi megjelenés,
 • sportrendezvényeken történő megjelenés,
 • a leszokást elősegítő szervekkel, egészségügyi intézményekkel történő együttműködés és
 • egészségvédelmi programokban történő részvétel.

 

Az ND Nonprofit Zrt. a Törvényben rögzített feladatainak teljesítése keretében a 2019-ben indult és évente zajló médiakampányán túl a jövőben folyamatos kommunikációt is folytat majd a dohányzás visszaszorítása és az egészségvédelem érdekében, amelyben a Nemzeti Dohányboltoknak is aktív szerep jut. Ennek keretében rendszeres időközönként, nyomtatott és digitális közzétételre alkalmas formátumban tájékoztató anyagokat készít, melyeket a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetőinek a bolt üzletterében kell majd kihelyezniük, oly módon, hogy az a vásárlók számára folyamatosan jól látható legyen.

Önnek lehetősége van eldönteni, hogy a tájékoztatási kötelezettségének az Ön üzletében

 • nyomtatott formában vagy
 • digitális formában tesz eleget.

 

A tájékoztatók kihelyezésének módjáról a dohányboltot üzemeltető vállalkozás tehát szabadon dönthet, többek között figyelembe véve vásárlóterének egyedi kialakítását, jellemzőit.

Annak érdekében, hogy a tervezett kommunikáció egységesen és hatékonyan valósuljon meg, az egyes közzétételi megoldásokkal szemben támasztott elvárásokról részletes tájékoztató készül, amit weboldalunkon (www.nemzetidohany.hu) teszünk majd elérhetővé. Dohánytermék-kiskereskedő Partnereinket elektronikus levélben fogjuk értesíteni, amint az említett tájékoztatók honlapunkon elérhetővé válnak.

Az alábbiakban a szempontrendszer néhány lényegi elemét és az egyes közzétételi módok folyamatait foglaljuk röviden össze.

 1. Amennyiben a nyomtatott módon történő tájékoztatási formát kívánja választani:

Az ND Nonprofit Zrt. havonta legalább egyszer változó tartalommal, nyomtatható formátumban  digitális tájékoztató anyagokat készít majd, amelyet weboldalán letölthető formátumban érhetnek el a jövőben a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői. Az újabb tartalmak közzétételéről és letölthetőségéről a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői elektronikus levélben kapnak majd értesítést.

A dohánybolt üzemeltetőjének gondoskodnia kell arról, hogy

 • az aktuális tájékoztató anyagot letöltse,
 • jó minőségben és a később kiadásra kerülő tájékoztatóban meghatározott megfelelő méretben, színesben kinyomtassa,
 • a vásárlók által jól láthatóan a bolt üzletterében folyamatosan kihelyezze, továbbá azok folyamatos kihelyezéséről gondoskodjon,
 • a később közzétételre kerülő tartalmaknak megfelelően azt rendszeresen aktualizálja,
 • az éves helyszíni, valamint elrendelt eseti ellenőrzés esetén igazolja a tartalom megjelenítésre vonatkozó kötelezettség teljesítését.

 

 1. Amennyiben a digitális módon történő tájékoztatási formát kívánja választani:

Az ND Nonprofit Zrt. havonta változó tartalommal, elektronikusan megjeleníthető formátumban digitális tájékoztató anyagokat készít majd. A jövőben az aktuális digitális tartalmakat az ND Nonprofit Zrt. weboldalán közzéteszi és biztosítja annak letölthetőségét, valamint, megosztja zárt csatornás digitális médiaszolgáltatást nyújtó együttműködő partnereivel. Az újabb digitális tartalmak közzétételéről és letölthetőségéről a Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői elektronikus levélben kapnak majd értesítést.

A dohánybolt üzemeltetőjének, illetve a digitális szolgáltatás nyújtójának gondoskodnia kell arról, hogy

 • az aktuális tájékoztató anyagot letöltse,
 • digitális rendszerébe feltöltse,
 • a vásárlók által jól láthatóan a bolt üzletterében kihelyezett digitális megjelenítő eszközön megfelelő módon közzé tegye, azok folyamatos közzétételéről gondoskodjon,
 • amennyiben a digitális eszközön egyéb (reklám)tartalmak is megjelennek, biztosítani kell, hogy az egészségvédelmi üzenetek minden ismétlődő műsor egységben legalább egyszer, de minimum a később kiadásra kerülő tájékoztatóban előírt időközönként megjelenjenek,
 • a később közzétételre kerülő tartalmaknak megfelelően azt rendszeresen aktualizálja,
 • az éves helyszíni, valamint elrendelt eseti ellenőrzés esetén igazolja a tartalom megjelenítésre vonatkozó kötelezettség teljesítését.

 

Ha az Ön üzletében már működik digitális médiaszolgáltatást biztosító eszköz, kérjük, vegye fel a kapcsolatot annak szolgáltatójával, és érdeklődjön nála arról, hogy készüléke alkalmas lehet-e az ND Nonprofit Zrt. egészségvédelmi tájékoztatóinak megfelelő megjelenítésére!

Ha az Ön üzletében még nincsen ilyen készülék, dönthet úgy is, hogy digitális megjelenítő eszközét saját maga működteti, vagy azt a piacon fellelhető, zárt láncú digitális szolgáltatást nyújtó vállalkozások valamelyikének igénybevételével teljesíti. Utóbbi esetben azt tanácsoljuk, hogy olyan szolgáltatót válasszon, aki megfelelő módon biztosítja az ND Nonprofit Zrt. egészségvédelmi tájékoztatóinak megjelenítését

Weboldalunkon a jövőben megtalálhatja az ND Nonprofit Zrt. együttműködő partnereinek folyamatosan frissülő listáját. A lista pontos elérhetőségéről és közzétételéről szintén elektronikus levélben fogunk tájékoztatást küldeni. A feltüntetetésre kerülő, általunk ajánlott szolgáltatók a dohányboltok számára előírt közzétételi kötelezettséget megfelelő módon teljesítik.

Bárhogy is dönt, mindkét esetben fontosnak tartjuk, hogy előzetesen tájékozódjon a tervezett eszköz vagy szolgáltató megfelelőségéről, térképezze fel a piacon elérhető digitális megoldásokat, amelyekkel a megjelenítési kötelezettsége teljesíthető. Felhívjuk figyelmét, hogy mielőtt saját eszközbeszerzésbe kezd, vagy szolgáltató igénybevétele mellett dönt, járjon utána annak, hogy az eszköz kihelyezésével keletkeznek-e egyéb járulékos költségei (pl.: ArtisJus-nak fizetendő jogdíj). Javasoljuk, hogy a kényelmesebb, már létező digitális megoldásokról konzultáljon a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségével vagy azon többszáz kiskereskedő társa valamelyikével, aki már alkalmaz ilyet az üzletében.

Bármilyen felmerülő további kérdése esetén forduljon bizalommal ellenőrzési, valamint ügyfélszolgálati kollégáinkhoz.

Budapest, 2021. március 11.

 

Üdvözlettel:

ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit

    Zártkörűen Működő Részvénytársaság